Visible mending

Gelukkig worden we ons met z'n allen steeds bewuster van de kledingindustrie. Al proberen de winkelstraten en de grote online kledingaanbieders ons op veel manieren te verleiden om fast-fashion te kopen. 

Voor een opdracht van leerjaar 4 stuitte ik enkele jaren geleden op het werk van 'Tom of Holland'. Kledingreparatie is zijn passie, en het liefst repareert hij zo zichtbaar mogelijk en met de nodige humor. Hij noemt het: 'Visible mending'. Hij gelooft heel sterk dat kleding langer meegaat dan 1 seizoen. Hoe langer je kleding draagt, des te moeilijker wordt het om er afstand van te doen. Fijne kledingstukken krijgen een verhaal en worden geassocieerd met mooie momenten. Ik ben fan.

Maar natuurlijk kunnen je favoriete kledingstukken toch ooit echt uit de mode gaan. Maar het fijne is dat trends zich steeds sneller herhalen. Dus kan je kledingstuk echt niet meer? Leg het op zolder, over een paar jaar is het weer hip. Qua kledingcombinaties is er sowieso veel meer mogelijk tegenwoordig. Op sociale media inspireren we elkaar om meer te combineren en dit staat toch helemaal los van die fast-fashion-kledingindustrie.

Zelf koop ik al jaren geen nieuwe kleding meer. Ik hou al van vintage sinds de jaren 90. Sinds ik voor de klas sta wil ik geen kleding dragen die een student wellicht ook kan hebben. Vanuit het oogpunt van de student lijkt het me een dramatisch moment als je ineens 'fashiontwint' met je docent. Door het dragen van vintage kleding voorkom ik deze situatie. 

De jurk op de foto vond ik in een grote vintage zaak in Amsterdam. Het was er vol, druk, stoffig en de jurk was duur. Veel duurder dan wat ik voor mijn items durf te vragen in mijn webshop. Maar ik was verliefd en hij zat heerlijk. Ik wilde de jurk hebben. Hij deed me denken aan een lange trui die oma ooit voor mij en mijn zus gebreid had. Bij thuiskomst bleek de jurk vol de gaatjes te zitten. Balen! Dit had ik in die drukte even niet gezien. Zo duur en in zo'n slechte staat. Ik besloot de jurk á la Tom of Holland heel zichtbaar te gaan repareren. En het werkt. Ik draag de jurk nu nog liever en ik krijg super veel complimenten: Men vind de jurk mooi maar men vindt ook de reparaties zeker zo bijzonder. 

Wil je zelf ook eens repareren in plaats van weggooien? Er is online veel te vinden over visible mending. Zelf repareer ik graag met woolfiller. En de webshop Maison Koos verkoopt ook fijne items om gebroken serviesgoed te repareren of om vlekken in je kleding te maskeren. Succes!

Bronnen:

 Tom voor Merci Paris

Maisonkoos.nl reparatie set serviesgoed

Maisonkoos.nl reparatie set voor kleding

Woolfiller

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published