Black friday, massaconsumptie en there's no planet B

Vandaag is het blijkbaar black friday. Tenminste dat schreeuwt alles in mijn omgeving: de ongewenste reclame op mijn social media, de ongewenste reclame op mijn internet, de posters in de winkels terwijl ik door de stad loop. Pfff

Ik heb het even opgezocht. Wat is black friday? Black Friday is in de Verenigde staten de dag na Thanksgiving day en wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen. Ondanks het feit dat Thanksgiving hier heel weinig wordt gevierd, is Black Friday ook bij ons inmiddels een bekend begrip geworden. 

Oké. Ik snap het. En natuurlijk doe ik ook mee aan die Sinterklaas- en kerst-kado-gekte. Ik vind het ook erg fijn om de mensen waar ik veel om geef te verrassen met iets moois. Wel probeer ik die mooie dingen zoveel mogelijk duurzaam te laten zijn. Maar ach, dat lukt lang niet altijd. (Mijn naasten zijn niet allemaal zo begaan met vintage en duurzaamheid. Eigenlijk kopen de meeste mensen in mijn omgeving nog steeds alles het liefst nieuw).

Ik hoop dat ik met mijn kleine acties mijn omgeving iets bewuster maak van onze consumptie. JA ik heb ook een webshop, JA ik verkoop ook producten en JA ik heb ook wel eens geadverteerd op google of op sociale media. Dat doe ik vooral omdat ik groot fan ben van unieke producten met een verhaal en om mensen bewust te maken van het bestaan van dit kleine webshopje. Niet om maar zoveel mogelijk te verkopen. Ik doe als webshop niet mee aan snelle acties. Dat betekent niet dat ik niet aan sale doe. (Ook ik moet af en toe ruimte maken in mijn opslag). Met AtticSalt Vintage wil ik jullie vooral laten zien dat er al heel veel mooie kleding is. Niet nieuw van nu, maar wel ooit met liefde door iemand gemaakt. Vaak al met een verhaal. Preloved. Prima draagbaar met kerst maar ook alle andere dagen van het jaar.

Geef elkaar niet alleen met kerst een kado of een kaartje. Doe dit gewoon random het hele jaar. Wanneer iemand het nodig heeft. Een kado waar men echt iets aan heeft. Wat niet binnen een aanzienlijke tijd verdwijnt op de afvalberg. 

Gelukkige Green Friday iedereen! En gelukkige alle-andere-dagen-van-het-jaar. Koop wat je nodig hebt maar denk aan het klimaat, koop wat je echt kunt gebruiken en investeer de rest liever in herinneringen. Die blijven namelijk altijd. There's no planet B!

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published